Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De Zweedse documentaire The Spoon, the Bowl and the Knife vertelt het verhaal van het traditionele Scandinavische houtambacht aan de hand van het leven en werk van de beroemde Zweedse houtsnijder Wille Sundqvist.

De Zweedse documentaire The Spoon, the Bowl and the Knife is van zaterdag 19 juli tot en met 10 augustus gratis te zien in Het Nieuwe Instituut. De film vertelt het verhaal van het traditionele Scandinavische houtambacht aan de hand van het leven en werk van de beroemde Zweedse houtsnijder Wille Sundqvist. Maker van de film en zoon van Wille, Jögge Sundqvist, documenteert in de film een aantal bijzondere grepen die Wille hanteert in zijn houtsnijwerk. Een film voor echte houtliefhebbers en aanstormende houtsnijders!

Wille Sundqvist

Will Sundqvist, uit de Zweedse regio Västerbotten, is internationaal vermaard als houtsnijder, en op hoogbejaarde leeftijd nog even actief in zijn vak. Hij is vooral bekend om zijn traditioneel gesneden lepels en gedraaide kommen met inscripties, maar ook om zijn grote inzet en bereidheid om zijn kennis met de wereld te delen.

Jögge Sundqvist

Jögge heeft het vak van houtsnijder van zijn vader geleerd en zet zich via zijn bedrijf surolle sinds 1999 in om de traditie levend te houden. Een jaar geleden deed hij een poging om via Kickstarter de financiering van zijn documentaire rond te krijgen en met groot succes. Inmiddels is er in Europa en de Verenigde Staten al veel belangstelling voor de film.
datum
19/07/2014
tot
10/08/2014
 
 
 
 
HOUT - De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën
Dan Handel
Koehorst in 't Veld
Koehorst in 't Veld (drukwerk)

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Serie over materialen.

HOUT. De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën is het eerste deel van een serie over materialen - waaronder ook plastic en porselein - en hun economische, culturele en maatschappelijke betekenis.