Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens de Mash Up Material Night worden de grenzen van hout onderzocht. Hout is het enige bouwmateriaal dat klimaatneutraal is. Is het daarmee ook het materiaal van de toekomst? Experimenten met hout leiden tot zowel vernieuwende als omstreden toepassingen. Ontwerpers Marjan van Aubel, Lex Pott en Chris Kabel vertellen over hun eigen experimenten met dit veelzijdige materiaal.

Moderator is ontwerper en onderzoeker Sophie Krier. Voorafgaand leiden tentoonstellingsontwerpers Toon Koehorst en Jannetje in 't Veld u rond door de tentoonstelling HOUT.

Lex Pott

Lex Pott heeft een grote interesse voor natuurlijke materialen, waaronder hout. In zijn ontwerpen gaat hij vaak uit van het materiaal zelf en maakt hij doelbewust de verschillende fasen in de bewerking van een materiaal ook zichtbaar in het eindproduct. 

Chris Kabel

Chris Kabel ontwerpt gebruiksvoorwerpen, vaak door bestaande objecten en materialen vanuit een onverwacht perspectief te vervormen. Door een expliciete scheiding van functie, materiaal en vorm verwarren zijn ontwerpen: ze beschikken over eigenschappen die op grond van hun uiterlijk niet worden verwacht. Voor zijn innovatief materiaalgebruik won hij in 2009 de DOEN Materiaalprijs.

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel komt uit een familie van scheikundigen, een achtergrond die bepalend is geweest voor haar werkwijze. Ze ontwikkelde ‘foaming wood’ door restmateriaal van hout met water en biologische hars te vermengen. Dat brengt een chemisch proces op gang dat vervolgens weer leidt tot pulp. Eenmaal uitgehard,  past zij het materiaal toe in een serie meubelen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
05/06/2014
tijd
20:00 – 21:30
 
 
 
 
HOUT - De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën
Dan Handel
Koehorst in 't Veld
Koehorst in 't Veld (drukwerk)

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialen en het dossier Serie over materialen.

HOUT. De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën is het eerste deel van een serie over materialen - waaronder ook plastic en porselein - en hun economische, culturele en maatschappelijke betekenis.